خاطرات یک ادمین شبکه

اطلاعات عملیاتی در زمینه شبکه، سایت، هلپ دسک، کلاینت، سرور

خاطرات یک ادمین شبکه

اطلاعات عملیاتی در زمینه شبکه، سایت، هلپ دسک، کلاینت، سرور

این سایت ماحصل تجربیات شخصی است که در نتیجه سالها کار حرفه ای در حوزه شبکه و انفورماتیک به صورت نخصصی گردآوری است. تنها هدفم از تهیه این وبلاگ، مستند سازی و کمک به همکاران و علاقه مندان عزیز در استفاده مطلوب تر و صرفه جویی در زمان است. تقدیم با افتخار

۴ مطلب در فروردين ۱۳۹۶ ثبت شده است

  • ۰
  • ۰

برای انتقال تصویر از گوشی به تلویزیون روش های مختلفی وجود دارد که در ادامه بررسی شده:

الف). انتقال تصویر از گوشی به TV:

1. انتقال تصویر گوشی از طریق کابل HDMI

اکثر تلویزیون های امروزی از پورت های کارآمد انتقال صدا و تصویر همزمان (موسوم به HDMI) پشتیبانی می کنند. در این صورت راه بسیار آسانی پیش روی شما استفاده از این کابل به همراه یک مبدل خواهد بود. این مبدل در قالب موارد مینی یو اس بی به اچ دی ام آی خواهد بود. در واقع نری مینی یو اس بی به مادگی HDMI و این برای امکان اتصال به کابل مذکور است. با این حال لازم است حتما نوع تبدیل دقیق مورد نیاز را بر اساس سوکت گوشی مشخص شود. بعنوان مثال سوکت کابل های آی فون از کابلهایی نظیر کابل گوشی های سامسونگ متفاوت است و برای آنها نیازمند استفاده از تبدیل های مورد نیاز دیگریست (که دقت در تعیین نیاز و تهیه درست بسیار مهم است). پس از آن دیگر تقریبا کار تمام است. کابل ها را به گوشی و تلویزیون وصل نمایید و از بخش Input (معمولا دکمه ای روی کنترل تلویزیون هم وجود دارد)، ورودی HDMI را انتخاب نمایید. در صورتیکه HDMI ها هم شماره دار بود، و دارای جند ورودی HDMI بود، پیمایش را ادامه دهید تا تصویر و برقراری اتصال را روی یکی از آنها مشاهده نمایید.


2. انتقال تصویر کوشی از طریق ez-cast

شخصا امتحان نکردم و صحت و سقم آن را در عمل موردسی بررسی قرار ندادم. اما دستگاه کوچکی شبه به فلش هستند که عملا کار ویدیو پروژکتور را برای شما به صورت بی سیم انجام خواهند داد. این دستگاه کوچگ از طریق پورت یو اس بی به تلویزیون متصل شده، و عملا نقش وای فای یا سوییچ بیسیم را برای کلیه دستگاه های دارای قابلیت دریافت آی پی به تلویزیون فراهم می کند.


در بخش های بعدی در مورد امکان انتقال تصویر گوشی به لپ تاپ نیز صحبت خواهد شد.


  • علی فنایی
  • ۰
  • ۰

کابل aux

کابل aux یا إی یو ایکس یک کابل همه منظوره برای انتقال صدای به کلیه دستگاه های الکترونیکی است که معمولا کاربرد عمده آن استفاده برای انتقال صدا از گوشی تلفن همراه به دستگاهی است که دارای اسپیکر است. این دستگاه، می تواند خود اسپیکر، لپ تاپ، تلویزیون ال سی دی، سینما خانگی یا وسایل دیگر (به شرط وجود و پشتیبانی از پورت مذکور) باشد.

کابل ای بو ایکس که در اصل الف آغازین آن نیز با کسره است اما با اشتباه مصلح،  "آی یو ایکس" و حتی به منظور راحتی بیشتر "آیوییکس" هم تلفظ می شود، کابلی بسیار ارزان قیمت (با میانگین تقربیی دو تا پنج هزار تومان) است که به دلیل کاربرد زیاد تقریبا همه جا (مترو، مغازه، دست فروش و ...) قابل دستیابی است.

با این وجود مدل های مختلف دارای کیفیت های متفاوت است که توجه به آن نیز حائز اهمیت است.

کابل إی یو ایکس، دارای ذر انتهای دو سر خود دارای دو رابط نری است که سوکت آن در بسیاری از دستگاه از جمله واکمن، تلویزیون و ... موجود است و برای اتصال هندزفری و گوشی، هدست به کرات استفاده می شود. 

یکی از عمده ترین کاربردهایی که برای این کابل دیدم به صورت خاص، انتقال صدای آهنگ گوشی تلفن همراه به سیستم صوتی و رادیو ضبظ خودرو هاست که به وفور انجام میشود.

با اینکه انجام نقل و انتقالات در چنین سطوحی معمولا بدون مشکل هست اما ناگفته پیداست که انتقال صدا و الزام به دریافت خروجی با کیفیت بالا روی سیستم های صوتی حرفه ای چند کاناله با استفاده از یک کابل دو هزار تومانی aux کمی بیشتر به جک خنده دار شبیه باشد. در این شرایط ممکن است کابل تاب کشش چنین جریانی را نداشته باشد و علاوه بر خود کابل حتی در موارد به ساندکارت نیز صدمه وارد شود. با توجه به اهمیت بسیار زیاد جریان ها، برخی از میکسر های حرفه ای تجهیزات آمپلی فایر رو به ساندکارت های اکسترنال برای جلوگیری از صدمه به کارت صدای اینترنال متصل می کنند. در بسیاری از سینما های خانگی نیز با وجود backward compatibility از aux اما هم اکنون خبری از این کابل ها نیست و از اتصالات جدیدتری نظیر فیبر نوری به منظور پخش صدا با کیفیت عالی به پخش کننده ها استفاده میشود.

لازم به ذکر است که از کابل aux نمی توان برای انتقال تصویر استفاده کرد. انشاله روش های مختلف آن در پست بعدی بررسی خواهد شد.

  • علی فنایی
  • ۰
  • ۰

چک لیست نصب ویندوز

یکی از وظایف مهم هلپ دسک، انجام امور کلاینت ساید در هر سازمان است. نصب و تعویض ویندوز کاربران نیز یکی از این مسئولیت های مهم به شمار می رود. اما اجازه دهید بیشتر در مورد آن صحبت کنیم.

در اصل، نصب ویندوز شاید همیشه به شکل دلخواه ما پیش نرود و ما را با مشکلاتی روبرو سازد. در این شرایط روند حل علمی و مرحله به مرحله، بر خلاف استفاده از رویکردهای تجربی آن وجه تمایز اصلی در میان هلپ دسک های حرفه ای است. انشاله این موضوع را به لحاظ فنی در پست بعدی پیگیری خواهیم کرد.

اما موضوعی که پیش از بحث فنی احتمالا با آن درگیر خواهید بود، نیز خود موضوع مهمی است! شما می توانید زمان زیادی را در با داشتن پاسخ قبلی درمورد اینکه در این مرحله چه باید بکنید ذخیره کنید.در اصل باید همیشه در نظر داشته باشیدکه تکلیف اطلاعات قبلی کاربر چیست؟ 
در این مرحله شما با چند سناریو روبرو هستید:

1. ورود کاربر جدید به سازمان و آماده سازی سیستم جدید (که نصب ویندوز برای سیستم جدید کاربر صورت میگیرد)

2. تغییر سیستم کاربر و جابجایی (که در این مرحله به احتمال زیاد کلیه داده های کاربران نیز نیاز به انتقال خواهد بود)

نکات مهم:

  1. بهتر است پیش از هر چیز بعنوان یک روال، سیاست های لازم در فرآیندهای "جابجایی" و "ورود نیروی جدید" با واحد اداری سازمان یکبار تدوین گردد تا در دفعات بعد برای دیگران نیز قابل اجرا باشد. این اقدام، از اجرای فرآیند منطبق با سازمان اطمینان حاصل می کند. سپس تهیه چک لیست از امورد مورد نیاز نیز به شما در این مورد کمک زیادی در روتین سازی انجام امور می کند که نکات زیر می تواند بخشی از آن باشد.
  2. در خصوص جابجایی سیستم (مورد 2)، به یاد داشته باشید که پیش از تعویض ویندوز کلیه اطلاعات یوزر پروفایل کاربر بک آپ تهیه کنید. این اطلاعات در درایور ویندوز و مسیری که عموما به شرح زیر است ذخیره میشود: c:\windows\users. 
  3. فراموش نکنید از اطلاعات ایمیل کاربر حتما برای بازگرداندن بک آپ تهیه کنید. مسیر نصب پیش فرض آن c:\users\<UserName>\Documents\Outlook files است. سایر اطلاعات مهم (نظیر نام کاربری، کلمه عبور و ...) در این بخش تنظیمات مربوط به اتصال به ایمیل سرور است که حتما مسیر دقیق فایل ذخیره سازی ایمیل به همراه تنظیمات مربوطه را از داخل نرم افزار آتلوک (یا سایر نرم افزارهای مورد استفاده سازمان) بدست آورده و جزییات را به منظور انجام کامل و موفق تغییر، نگهداری نمایید.
  4. بجز user profile سایر اطلاعات دیگر سیستم نیز مهم است. بسیار توصیه شده که این بک آپ کلی باشد، که احتمال از دست رفتن اطلاعات عملا به صفر برسد با این حال اگر این کار را زمانبر می دانید، دست کم کلیه اطلاعات دیگر موجود در درایو ویندوز (عموما c) را مورد بررسی قرار دهید و در صورت نیاز حتما از آنها بک آپ بگیرید.
  5. قدم دیگری که خصوصا در مورد دوم باید توجه داشته باشید چک کردن نرم افزارهای نصب شده است. این مورد خصوصا در مورد نرم افزارهای لایسنس دار و خریداری شده حائز اهمیت است. به خاطر داشته باشید که بعضی از این نرم افزارها تنها با قفل سخت افزاری متصل به سیستم کار میکنند. و نصب مجدد ویندوز نیاز به شناسایی مجدد در سیستم عامل جدید خواهد داشت. پیش از این موضوع حتما قراردادهای پشتیبانی خود را برای تامین کننده نرم افزار بررسی کنید. (بررسی نرم افزارهای نصب شده از طریق control panel -> add / remove programs)
  6. موضوع دیگر وجود پایگاه داده روی سیستم است. به جرئت می توانم بگویم دیگر از این موضوع خطرناک تر وجود ندارد! در صورتی که پایگاه داده ای روی سیستم شناسایی کردید حتما دنبال وجود نرم افزار را هم بگیرید. در واقع وجود پایگاه داده یک نشانه مهم است، پس صرفا به بک آپ از پایگاه داده بسنده نکنید. چه بسا مورد قبل (قراردادهای پشتیبانی نرم افزارها) در شرکت شما منقصی شده باشد و در نصب مجدد شما را با مشکل روبرو سازد. به صورت کلی باید بدانید که سیستم کاربری که روی آن پایگاه های داده ای نظیر SQL Server وجود دارد به احتمال زیاد عملا نقش سرور را داشته و باید ملاحظات مربوطه را در مورد آن سیستم با دقت بسیار بیشتری به منظور حفظ اطلاعات در نظر داشت. نرم افزارهای زیادی اعم از اداری و مالی ممکن است دارای این پایگاه ها باشد، که در حالت کلی، در سازمان ها عموما در این واحدها نیز بیشتر یافت میشود. پیشنهاد میشود در صورتی که نرم افزار را متوجه شدید یا تامین کننده و مسئولی را شناسایی کردید پیش از هر اقدام در خصوص روش اجرای صحیح مشورت حاصل نمایید. در برخی موارد، و در صورت اهمیت بالا، چنین سیستم هایی بعضا در سازمان بایگانی میشود و کاربر دیگری برای آن در نظر گرفته نمیشود.
  7. نهایتا بررسی دستگاه های متصل به سیستم جاری، تقریبا کار پایانی خواهد بود. این موضوع معمولا تنها برای درایور ها و دستگاه های قدیمی بسیار حائز اهمیت است. در این مرحله نیز برخی نرم افزارها به شما در تعیین و نصب صحیح درایور کمک خواهد کرد که انشاله در پستی دیگر به صورت مفصل به این موضوع خواهیم پرداخت.
موارد بالا، تقریبا موارد عمومی و اصلی بود، با این حال ممکن است حالات خاص دیگری در برخی سیستم ها - بر اساس نوع کاربری شان - وجود داشته باشد که اطلاعات آنها نیز حائز اهمیت باشد که لازم است هلپ دسک پیش از آن توجه داشته باشد. بسیار خب حال بعد از اطمنیان از موارد فوق، با خیال کار نصب ویندوز را آغاز نمایید.

در پایان لازم به ذکر است کلیه موضوعات گفته شده در بالا ممکن است برای مورد یک نیز صادق باشد! بعبارت دیگر در مورد اول (ورود نیروی جدید به سازمان) دو زیرحالت وجود خواهد داشت: 1. سیستم تازه خریداری شده باشد 2. سیستم از سیستم های موجود بلااستفاده قبلی به کاربر تخصیص یابد. یک در حالت دوم نیز عملا شرایط تغییر و نکات فوق به طور مشابه صدق می کند.

امیدوارم این مطالب، تصویر روشن تری از موقعیت ارایه و شما را در عملکرد مطلوب تر یاری کرده باشد. :)

  • علی فنایی
  • ۰
  • ۰

اگر تازه وارد یک شبکه بزرگ شدید، نگران نباشید، اولین قدمی که باید بدانید این است که شما در این راه تنها نیستید، و اگرچه کسی کنار شما نباشد اما ابزارهای فناوری اطلاعات هستند!

بسیار خب، پس دست به کار شوید، و به خودتان اعتماد کنید. یکی از نرم افزارهای بسیار کاربردی که می توانید در این راه از آن استفاده نمایید، نرم افزار AngryIPScanner است. این نرم افزار مثل نامش با عصبانیت تمام، شبکه شما را بررسی کرده و دل رو روده شبکه را برای شما در می آورد! :)

شما با استفاده از این نرم افزار و یک اسکن ساده، عملا به لیستی از کامپیوترهای متصل به به شبکه و وضعیت آنها دست خواهید یافت. این نرم افزار حتی قابلیت اسکن در شبکه های دیگر را (به شرط دسترسی) دارد. پس بسیار می تواند شما در شناسایی وضعیت اولیه یاری نماید و برآوردی از اندازه شبکه و چارچوب آن به شما دهد.

اما با وجود حضور رقبایی دیگر برای این نرم افزار، علت استفاده از این نرم افزار نسبت به نرم افزارهایی نظیر LanSurviour، Mylanviewer و ...، عملکرد بسیار پایدارتر آن است. اطلاعات این نرم افزار خلاصه است و به قول معروف صغری کبری هم نمی چیند.

شما با استفاده از این نرم افزار، امکان ردیابی کلاینت یا سرورهای متصل به شبکه را نیز خواهید داشت. انگری آی پی اسکنر، کلیه لیست دیوایس های سیار یا ثابت را که به شبکه شما اتصال دارند برای شما نمایش خواهد داد. از این موضوع می توانید برای فهمیدن اتصال دستگاه ها، و جلوگیری از دسترسی های غیرمجاز در آینده نیز استفاده نمایید.

این نرم افزار، تنها برای اجرا نیازمند جاواست، که نسخه آخر آن را نیز می توانید از لینک زیر دانلود نمایید:

AngryIPScanner دانلود


  • علی فنایی